Technikák

ÜTÉSEK (CHOK)

Mud Trong / egyenes ütés
A Muay thai-ban az egyenes ütést az arc támadásánál használjuk. Úgy növelhetjük az ütés erejét, ha a kezünket ökölbe szorítjuk és az ütés közben a vállunkat elfordítjuk.

Mud Wiang San / horog
Ha az arc oldalsó részét akarjuk támadni, lehet ez fül, orr vagy halánték, akkor az egyenes ütés helyett, a horgot használjuk.

Mud Seuy / felütés
A felütést akkor érdemes alkalmazni, ha az ellenfél nagyon közel kerül hozzánk vagy görnyedt testhelyzetben van. Enyhén behajlított könyökkel és térddel függőleges ütést mérünk az ellenfél állára vagy gyomrára.

Kra Dod Chock / ugró ütés
A Muay thai egyik jellegzetes technikája. Hatékonysága abból ered, hogy a levegőben hajtjuk végre, így az egész test részt vesz az ütésben. Az földre érkezésnél vigyázni kell, hogy az egyensúlyunkat meg tudjuk őrizni.

Mud Wiang Klab / forgó ütés
Egy elvétett rúgás után, még mindig lehetünk eredményesek, ha tovább fordulunk, és lendített ököllel támadunk, ez a forgó ütés.

RÚGÁSOK (TAE)

Tae Pub Nok / külső comb rúgás
Ez a rúgás akkor hatásos, ha váratlanul tudjuk bevinni. Az ellenféltől kicsit távolabb indítjuk, és gyors közelítéssel fejezzük be. A fő támadási felület a külső tréd feletti rész.

Tae Pub Nai / belső comb rúgás
Lépjünk közelebb az ellenfélhez, úgy hogy a láb lendítése közben vigyük be a rúgást a comb belső felére, így könnyen kibillenthetjük ellenfelünket az egyensúlyából.

Tae Tad / oldalsó vagy köríves rúgás
A Thai boxban a körívesek használata igen gyakori, ennek oka, hogy stabilitásunkat közben könnyű megtartani. A láb lendítésével egyidejűleg, a csípőt is a lendítés irányába fordítjuk.

Tae Chiang / átlós rúgás
A rúgáshoz a sípcsontot használjuk, lábunkat átlósan lendítjük felfelé, és az alsó bordát támadjuk vele. Nagyon hatékony mozdulat a Thai boxban.

Tae Kod / horogrúgás
A rúgás ereje a köríves és az átlós rúgásnál is nagyobb, emiatt gyakran alkalmazzák a Thai boxolók. Rúgás közben a csípőt és a testet a lendítés irányába kell forgatnunk. Érdemes használni, ha ez ellenfél alacsonyabb helyzetben van. Nagy hátránya, hogy ha elvétjük a rúgást könnyen elveszíthetjük az egyensúlyunkat.

Theep Trong / egyenes toló rúgás
Könnyen kivitelezhető rúgás. Behajlított térddel kezdjük a mozdulatot, majd gyorsan eltoljuk a lábat a cél felé, ami lehet arc, has comb, mellkas. Használhatjuk a lábujjakat (Theep Jik) vagy akár a sarkunkat (Theep Yan).

Theep Khang / oldalsó toló rúgás
Az egyenes tolótól abban különbözik, hogy a rúgáshoz a testünk oldalának kell szemben lennie az ellenféllel. Veszélyes a használata, mert könnyen kieshetünk az egyensúlyunkból az oldalra fordulás közben, és a lábunkat is kirúghatják.

TÉRDEK (TEE KHAO)

Khao Trong / egyenes térdrúgás
A rúgást térddel visszük be, miután két kézzel megragadtuk az ellenfél nyakát. Támadhatjuk vele a gyomrot, de óvatosnak kell lenni, mert az ágyékrúgás szabályellenes.

Khao Chiang / átlós térdrúgás
Ez a mozdulat hasonló az egyenes térdrúgáshoz. Ugyanúgy meg kell fogni az ellenfél nyakát, de a térdet átlósan kell emelni. A technikával a borda, a comb és a test oldala támadható.

Khao Chiang / vízszintes térdrúgás
Az előzőektől annyiban tér el, hogy csak ez egyik kezünkkel ragadjuk meg az ellenfél nyakát, a másikat fedezékben tartjuk. A rúgás közben a térdet vízszintesen lendítjük, így az párhuzamosan fog mozogni a földdel, a csípőnket is forgassuk bele.

Khao Tob / clinch térd
Szintén gyakran használatos a Thai box versenyeken, mivel a trédpofonnal sok pontot lehet szerezni. A rúgáshoz két kézzel kell megfogni az ellenfél nyakát, a térdet úgy emeljük, hogy annak belső felét használhassuk a támadáshoz.

Khao Yieb / fellépő térdrúgás
Ez egy technikás mozdulatsor, ami az előzőekhez képest több készséget igényel. Az egyik lábunkkal fel kell lépni az ellenfél combjára, a test emelése közben a másik lábunk térdével visszük be az ütést, az arcot és az állat támadhatjuk vele. A helyesen végrehajtott térdrúgás mindközül a legerősebb.

KÖNYÖKÖK (TEE SORK)

Sork Tee / hasító könyök
Ahhoz, hogy használhassuk, közel kell jutni az ellenfélhez, ezért más előkészítő technikák után alkalmazhatjuk. Hatásosan tudunk válaszolni vele az ellenfél térdrúgására. A könyököt átlósan kb. 45 fokban kell lendíteni lefelé. Az arc felső részét, a szemet, homlokot és az orrot támadhatjuk vele.

Sork Tad / vízszintes könyök
A hasító könyöktől annyiban tér el, hogy a könyök lendítésének iránya vízszintes, párhuzamos a földdel. A mozgásba a vállat és a csípőt is forgassuk bele.

Sork Ngad / könyök felütés
Gyakori eleme a Muay thainak, a könyökünket ferdén kell felfele lendíteni. Fő támadási pontja az áll. Az ütés hatékonysága a gyorsasággal növelhető.

Sork Glab / fordulókönyök
A könyöktámadásnak ezt a formáját úgy használhatjuk, hogy előtte megforgatjuk a testet, így a könyök hátsó felével támadunk. Az ellenfelet a mozdulat közben folyamatosan látni kell.